Firma care livrează mâncarea la Spitalul de Urgență Craiova a fost amendată de comisarii de la Protecția Consumatorului, dar și de inspectorii Direcției Veterinare. Totul după ce părinții internați cu copiii în Secția de Pediatrie au reclamat că micuții au primit mâncare stricată.
Sesizarea a fost făcută chiar de conducerea spitalului după ce părinții au depus plângeri pe secție. Însoțitorii copiilor au spus câ mâncarea era neconformă și nu putea fi consumată. Primii care au fost în control la firma care livrează mâncarea au fost comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Dolj. Aceștia nu s-au pronunțat dacă mâncarea respectivă era sau nu conformă, dar au găsit deficiențe la sediul la care se prepară meniurile.
“În urma controlului efectuat la firma de catering au fost aplicate – 2 amenzi în valoare de 30.000 lei, fiind dispuse și măsurile de oprire definitivă a unor produse în valoare de 945 lei, precum și de oprire temporară a funcționării vitrinei frigorifice, până la remedierea deficiențelor/înlocuire. Au fost constatate deficiențe privind: – folosirea unor ouă consum categoria M, 600 buc, ce erau depozitate fără a fi igienizate în lada frigorifica. – utilizarea unei lăzi frigorifice care prezenta urme de rugină și apă in exces; -folosirea unor produse lactate, în cantitate de 36 l și 5 kg, depozitate necorespunzător, la o temperatură mai mare decât cea menționată de producător pe etichetă”, se arată în răspunsul trimis de CJPC către Gândul.
Și medicii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj au efectuat un control la societatea care procesează și furnizează meniurile pacienților de la spital. În urma verificărilor a fost aplicată o sancțiune de 20. 000 de lei.
În urma acestei situații, managerul a decis înființarea unui departament care să monitorizeze hrana care ajunge la pacienți.
„S-a hotărât înfiinţarea unui Departament de Dietetică pentru verificarea hranei, în subordinea directorului de îngrijiri. Am transmis solicitarea acordului la Ministerul Sănătăţii. Am organizat şi o comisie de verificare deoarece, conform contractului, spitalul poate verifica hrana şi modul de preparare la sediul furnizorului. Am stabilit şi ca medicul şef de gardă de pe spital să verifice organoleptic mâncarea şi să sesizeze eventuale nereguli managerului”, a declarat managerul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.
Firma care livrează meniurile la Spitalul de Urgență din Craiova are un contract cadru pe doi ani.